Barn ombord - ingen hindring!

Det krever en del ekstra planlegging når man skal reise med små barn, og mange syns det høres veldig tøft ut. Vår erfaring er likevel at barn er utrolig tilpasningsdyktige og takler de fleste situasjoner svært godt - kanskje bedre enn mange voksne til og med.

Å reise på langtur med en vilter treåring og et spedbarn er kanskje ikke helt vanlig. Vi syns imidlertid det er en flott anledning til å få masse tid sammen med barna. Samtidig gjør vi noe spennende og utfordrende, sammenliknet med vårt vanlige A4-liv med jobber, henting og bringing i barnhage og tidsklemme som de fleste andre.

Ved utreise sommeren 2003 er Olve bare to måneder gammel og det er klart at det blir ekstra spennende. På en annen side vil ikke Olve vite om noe særlig annet enn et liv ombord i trang seilbåt og vil forhåpentligvis innfinne seg med at sånn er hverdagen.

Håkon - allerede erfaren matros
Håkon har vært med i seilbåt siden han var drøyt halvåret og med litt kreative løsninger og fokus på sikkerhet, har det gått veldig bra. I tillegg til at vi har lagt vekt på å seile i "Håkons tempo", har vi passet på å gjøre mange artige ting på land for å skape variasjon. 

Det betyr at i løpet av en fire ukers sommerferie har vi ikke kommet særlig lenger enn fra Drøbak, ned svenskekysten til Marstrand, over til Skagen i Danmark, tilbake til Sørlandet og hjem igjen til Drøbak. Ikke imponerende mange sjømil i løpet av nesten 30 dager, men desto mer moro på land. En stor del av det å seile er jo også det å komme til nye steder. Sommeren 2002 var ett av de store målene å undersøke om det gikk an å få kjøpt is i alle havnene vi kom til...

Håkon forstår nok ikke ennå at han skal tilbringe veldig mange måneder ombord i båten, men han skjønner godt at vi skal på seiltur, at vi skal besøke mange land, at vi skal bade masse og at vi skal se delfiner og kanskje hai...

Håkon skal holde kontakten med alle vennene sine i Drøbak Montessori barnehage ved å sende reisebrev fra de ulike stedene vi besøker. Det vil forhåpentligvis bidra til at han glir greit inn i miljøet igjen når vi kommer tilbake fra langtur. 

Olve - født til seilig?
Olve er bare ni uker gammel når vi reiser fra Drøbak. Vi skal ikke legge skjul på at vi er ganske spente på hvordan det blir. Men sannsynligvis vil det gå veldig greit - Olve vil ikke vite at det finnes noe alternativ til å vokse opp i en 37-fot stor båt! Siden Olve vil være vant til å være i båten regner vi med at vi ikke trenger å gjøre like mange tilpasninger som vi har gjort når vi har vært på ferie med båten med Håkon.

Vi har forsikret oss om at bagen på vognen passer ved siden av Guros køye, så det blir Olves seng i første omgang. Bagen sikrer vi ved hjelp av en strikk festet i to kroker på siden av køyen. Når bagen blir for kort, regner vi med at Olve kan sove i forpiggen sammen med Håkon. Som med Håkon, kommer vi til å bruke bilstol som vi sikrer i båten både som "oppbevaring" i cocpiten og som "stol" nede i båten. 

Det viktigste i babyers liv er mat, søvn og bleier ( i tillegge til masse oppmerksomhet og kjærlighet selvsagt). Maten sørger Guro for - i hvert fall i de første månedene og bag og bilstol er fine steder å sove. Bleier får man kjøpt de fleste steder (selv om de ofte er svært dyre i utlandet) og i tillegg har en snill dame på Nesbyen gitt oss en hel sekk full av tøybleier til bruk på de lange havstrekkene.

Olve har minste størrelse redningsvest, men det tar nok noen måneder før den passer. Den blir viktigere når han begynner å bevege seg rundt i båten. 

Håkon på sin første seiltur, syv måneder gammel. Redningsvesten var litt(?) for stor, og den største utfordringen var å få kjeksen opp til munnen fordi vesten var i veien.


Ved hjelp av litt netting sikret vi en køye .


Håkons andre sesong i seilbåt, sommeren 2001, halvannet år gammel og med stor utforskertrang. Ved hjelp av bilstol hadde vi god kontroll når seilingen krevde sitt. Største utfordringen var å forklare han at han ikke måtte kaste ting på sjøen - i hvert fall ikke pappas nye vinsjer...


Den tredje sommeren i seilbåt var Håkon blitt  to og et halvt år. han syns det var spennende å være med på de "vanlige" oppgavene i båten: Som å fiske...


...vaske opp...


...og skrubbe poteter!


I tillegg var det viktig å se til at personlig hygiene ble opprettholdt, selv om man var langt fra badekaret hjemme!