Milslukere

Falmouth (England), 18. august 2003

Tidligere regnet vi dagsetapper på 25-30 nautiske mil som ganske lange. Etter at vi kom til England har definisjonen av en dagsetappe blitt mer enn doblet. Sørkysten av England har vi forsert med sjumilsstøvler!

Målet har vært Falmouth, helt på sydspissen av England. Derfra skal vi ut på vår første lengre overseiling: Biscaya. Vi regner med at overfarten til Spania vil ta ca 3-4 dager. Fordi sjansene for dårlig vær blir større jo lenger ut på høsten man kommer, ville vi prøve å komme over i løpet av august.

Tidsskjemaet har holdt og vi kaster faktisk loss fra Falmouth et par dager før planlagt. Værmeldingen er lovende, med flere dager med vind i passende styrke fra nord og nordøst.

Seks sjumilssteg
Det er ca 270 nautiske mil fra Dover til Falmouth. Strekningen har vi gjort unna på seks dagsetapper på hhv. 43, 61, 50, 52, 55 og 20 nautiske mil. Vi har hatt fine seildager, og etappene har egentlig ikke virket så lange. Både Håkon og Olve finner seg fint til rette selv om det er mange timer i båten og Guro er blitt en kløpper til å lage mat i bølgete sjø.

Laura gjør jobben
Vi har hatt mye god hjelp av vårt utrettelige femte mannskapsmedlem - nemlig Laura (uttales selvsagt "Læura"). Laura er vindroret vårt - som nok vil vise seg å være vår beste investering. Hun styrer perfekt i all slags vind (bortsett fra kanskje den aller svakeste) og er flinkere enn oss til å styre båten mest mulig behagelig når det er mye bølger.

På grunnt vann igjen
Å seile i den Engelske kanalen er flott - i hvert fall i så bra vær og vind som vi har hatt. Det er nok ikke like festlig i tåke og regn. Det er mange fine steder langs den engelske sørkysten, men man kan ikke besøke alle sånn uten videre. Det er stor forskjell på høyvann og lavvann, og man risikerer å bli liggende på tørt land på steder der det kanskje var fire, fem meter da man kom inn. Det var flere steder vi kunne tenkt oss å besøke, men som ville vært alt for grunne for Marialenes to meters dybde.

Engelskmenn derimot syns visst det er helt greit å "dry out" og seiler inn på disse stedene på høyvann, blir liggende over lavvann og seiler ut igjen på neste høyvann.

Vi følger strømmen
De store forskjellene på tidevannet gjør også sitt til at strømmene i kanalen blir veldig sterke. Man gjør lurt i å studere både tidevannstabeller og strømkart. Gjør man det riktig, kan man være så heldig at man får tre knops medstrøm, mens hvis man unnlater å finne de riktige tidspunktene å reise på risikerer man å stå på stedet hvil på grunn av sterk motstrøm. Siden det er høyvann to ganger i døgnet, snur strømmen fire ganger i løpet av et døgn. Det gjelder derfor å velge de riktige timere på dagen (eller natten...) for å dra nytte av medstrømmen.

Cornish og lykkelig
Til tross for at vi har skyndet oss litt fra Dover og vestover, har vi likevel både sett og opplevd masse. Ikke minst har vi sett en annen del av England enn det vi har gjort før, og blitt veldig positivt overrasket. Særlig Cornwell-distriktet var veldig sjarmerende.

Brixham og Fowey er to typiske sør-engelske fiskelandsbyer. Murhus malt i pastellfarger klamrer seg til fjellsidene ned mot en travel havn. Det er mange små kafeer hvor man kan drikke te og spise scones og Cornwells deilige iskrem selges på hvert gatehjørne.

I Brixham var det iskrembutikk som hadde minst 50 forskjellige smaker å velge mellom - der var vi innom flere ganger...

Vi er nå klare for Spania og ferden over Biscaya. Vi har handlet inn nok mat til å kunne reise både frem og tilbake, både diesel- og vanntanker er fulle og Håkon har fått ferske batterier i kassettspilleren sin.

White cliffs - ikke ved Dover, men litt lengre vest ved Beachy Head.

Havnen i Brixham ved lavvann - enda godt vi har bøker som forteller oss hvor det er trygt å ligge og ikke...

Vi spiser fish n' chips i Brixham.

Håkon og Steinar ombord på den engelske "sjørøveren" Sir Francis Drakes berømte skip "Golden Hind".

Familiebilde i havnen i Brixham.

Akvariebesøk.

Olve på tur med Pappa i Fowey.

Guro og Håkon ved Hotel Foweys "Tea Garden".

Håkon sikrer middagsmat for overfarten over Biscaya...