Late dager på Spanias vestkyst 

Bayona (Spania), 7. september 2003

Vi, som omtrent ikke har truffet en nordmann siden vi forlot Danmark, oppdaget fort at langs vestkysten av Spania er det både nordmenn og andre skandinaver på kjøl som også er på vei sørover for å oppleve sine seileventyr. 

Etter at vi kom oss over Biscaya har vi tatt det mye roligere. Vi lå først en hel uke i La Coruna. Det var litt lenger enn planlagt, men varsel om dårlig vær gjorde at vi valgte å bli liggende noen dager ekstra. På den måten fikk vi god tid til å gjøre oss kjent i byen og fikk gjort mange andre ting, som blant annet besøk i akvarium (med hai!), museum og verdens eldste fyr.

Deretter besøkte vi både små fiskelandsbyer som Corme og Muros, større byer som Vigo og de paradisiske øyene Islas Cies.

Ekte tapas!
Både La Coruna og Vigo er vakre byer og yndete feriesteder for spanjoler. Vi benyttet anledningen til å prøve ut Nord-Spanias spesialitet - tapas. Eller "raciones" (posjoner) som det heter når man spiser det som et måltid. Da bestiller man gjerne 4-5 ulike "raciones" som alle ved bordet deler. 

Masse deilig sjømat, men etter å ha bommet litt med bestillingene på restaurant (for eksempel blekksprut kokt i sitt eget blekk...), fant vi ut at det var best å kjøpe en engelsk-spansk lommeparlør. Da kunne vi i hvert fall ha en viss peiling på hva vi bestilte "posjoner" av. Spanjoler snakker nemlig veldig lite engelsk - og vi snakker enda mindre spansk.

Litt leppestift hjelper alltid...
I tillegg til mange gode restauranter, er det bra shopping i La Coruna og Vigo. Spesielt klær og sko er det et godt utvalg av. Og dette bærer spanjolene preg av! Det er ikke fritt for at man føler seg litt ufiks med shorts, halvskitten t-skjorte og seilsko blant velpleide spanske damer som ser ut som om de aldri bruker annet enn drakt og matchende sko og veske. Flere ganger ønsket Guro at hun i hvertfall hadde tatt på litt leppestift... 

Blåøyd attraksjon
Og de spanske barna er minst like velpleide som foreldrene. Kun lyseblått og rosa, blondekrager, hvite strømper og sløyfer i håret. Olve derimot er "båt-baby" og bruker stort sett bare body'er (og det er ikke alltid de er helt rene heller). Likevel ble han en attraksjon med sitt hvite hår (det lille som er) og knallblå øyne. Vi kunne ikke gå noe sted uten at minst fire-fem spanske "tanter" og "onkler" måtte stikke nesa si ned i vogna for å beundre vidunderet. 

Little Norway på kjøl
Allerede i La Coruna traff vi de første nordmennene. I løpet av den uken vi lå der, var det i hvert fall fem andre norske båter i havnen. senere traff vi også flere norske båter og tilsammen er det en flåte på 10-15 norske seilbåter som skal på kortere og lengre langturer... I tillegg er det noen svensker og noen flere engelskmenn, tyskere og nederlendere.

Siden de fleste enten skal til Middelhavet eller til kanariøyene treffer vi de fleste med jevne mellomrom. Noen ganger seiler vi sammen med andre båter, andre ganger seiler vi alene. Og når vi kommer til havn blir det gjerne til at man går på besøk til hverandre, tar et glass vin eller en øl og forteller røverhistorier om hva man har opplevd på havet.

Bostrøm-klubben
- Er ikke det..?? Steinar titter opp fra middagsbordet da vi lå for anker ved de paradisiske øyene Islas Cies utenfor Vigo. Flere ganger har vi trodd at vi har sett andre Bostøm'er, men hver gang har vi tatt feil. Det ble bare bygget rundt 50 Bostrøm'er i løpet av de drøye 10 årene Porali-verftet eksisterte og Bostrøm-eiere føler derfor nesten som del av samme familie.

Denne gangen tok vi imidlertid ikke feil. Inn i bukten kommer ikke bare en, men to Bostrøm'er. I den første er Per og Aina fra Kragerø i sin Cara III og like bak kommer Paddington med Bengt, Katarina og Ellen (2) fra Gøteborg.

Vi blir invitert over på mat og godt drikke i Cara og avholder offisielt stiftelsesmøte i "Bostrøm-klubben". (Er det flere Bostrøm'er på langtur - send oss en e-post!)

Håkon syns det var hyggelig med en ny liten venninne og han og Ellen lekte hele kvelden. Per har TV ombord så de fikk også sett litt spanske nyheter og fotball...

På Place Maria Pita i La Coruna (et flott sted å jage duer på for Håkon - duedödaren)

På vei opp mot Torre de Hercules - verdens eldste fyr som fortsatt er i drift - over 1800 år gammelt.

Vi kjører gammeldags trikk i La Coruna.

Sååå glad blir Guro når hun har kjøpt ny kjole (på salg) - siden vi egentlig er på et "no-shopping"-budsjett.

Klar for avreise ved soloppgang i Corme - i bakgrunnen skimtes våre venner Makai og Tanskey II.

Glade seilere utenfor Spanias vestkyst!

Vi har laget sjokolademuffins som går ned på høykant!

På tur langs havnen i Muros.

Håkon ser TV for første gang på 9 uker - på en restaurant i Muros.

Stranddag på Islas Cies utenfor Vigo.

Bostrøm 37 x  3! Paddington fra Sverige, Cara III fra Kragerø og Marialene fra Drøbak.